Digitoday mielipidekysely]]
Tähän ne mitä kannattaa ottaa esille.
Laki hankaloittaa pienten firmojen (Fennica yms) toimintaa. Kuitenkin lain puolustajat yhdistävät nämä firmat usein harmaatuontiin (ja harmaatuonnin veronkiertoon yms), jolloin voi olla vaikeampi käyttää näitä argumentteina. Toisaalta haluamme ajaa näidenkin asiaa.
EFFin tulkinta - Miten ilmaista asia diplomaattisesti? Tarkoitus vakuuttaa nimenomaan kannattajat - ei voidella muita vastustajia.
Nyt on aika lopettaa irkissä valittaminen ja tehdä jotain. Tekijänoikeuksista on pakko saada meteliä, projektina antaa juttuja valtavirran medioille. Lopullinen äänestys syyskuun loppupuolella, joten aikaa on vielä vaikuttaa.
Moneen tähän ongelmaan saa ratkaisun pitämällä "mielenosoituksen", hipsuissa. Eli tapahtuman, jonka selkeänä päämääränä on osoittaa mieltä, mutta tehdä se muulla tavoin.
Yksi varsin toimiva idea on kerätä pari sataa ihmistä, jotka ovat rikkoneet kopiosuojauksen ja levittäneet ETA-alueen ulkopuolista tavaraa. Sitten vain jonossa Kaartin Poliisilaitokselle ilmiantamaan itsensä.
Toinen on järjestää aivan piruuttaan organisoitu tilaisuus, jossa puhutaan salaustekniikoista. Ja missä päästään omaan luokkaansa on yhdistää tämä toinen tilaisuus ensimmäiseen.
Alustavan tietojen mukaan kadulla saa järjestää organisoidun tapahtuman. Poliisiltakaan ei tarvitse pyytää lupaa, vaan ilmoitus riittää. Siispä ilmoitamme poliisille pitävämme tapahtuman poliisilaitoksen viereisellä kadulla. Samalla ihmiset voivat jonottaa ilmoittautumaan rikollisiksi. Pari kaveria, joiden kanssa juttelin tapahtuman lakipykälistä ilmoittautuivat samalla sinne järjestyksenvalvojiksi (heillä on lisenssit), jotta saadaan oikein kunnon organisoitu keskustelu :).
Samaan syssyyn pitää muistaa tietysti ilmiantaa kaikki korkeakoulut, kirjakaupat jne. jotka rikkovat ETA-alue-, tai ohjelmistonlevityspykälää.
Kuitenkin uutisointi on keskittynyt kapeasti MP3?-kopioinnin ympärille sivuuttaen muut ongelmakohdat:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip/?${html}=er5000&${BASE}=erhe&${THWIDS}=0.2/208024&${THWURLSAVE}=2/208024
Lyhyesti mistä tässä on kyse:
Kasaus netissä eri puolilla käydyn keskustelun parhaita paloja kansanedustajille lähetetyn kirjeen muodossa: http://users.tkk.fi/~janevala/brainfreeze/Tekijanoikeuskannanotto.txt
Kansanedustaja Jyrki Kasvi on ollut vahvasti lakimuutosta vastaan ja on kirjoittanut sivulleen asiaa koskevia mielipiteitään: http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/771/index.html
Electronic Frontier Finland on kansalaisyhdistys, jonka parista löytyy varmasti asiantuntemusta ja haastateltavia: www.effi.org
Ongelmakohtia listattuna: http://www.tpu.fi/~c3trinne/tekijanoikeuslaki.html
Ensimmäinen laki johon monet nuoret törmäävät, joten vaikealukuisuus ei tee hyvää yleiselle lainkuuliaisuudelle. Sama sen kanssa että hyvin monet asiat tulevat teoriassa laittomiksi vaikka käytännön vaikutuksia ei olisikaan.
3 § Teknisen suojauksen kiertäminen Joka tekijänoikeuslain 50 a §:ssä säädetyn kiellon vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa, kiertää teoksen suojana olevan tehokkaan teknisen toimenpiteen, on tuomittava teknisen suojauksen kiertämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. (Tuosta on myös lievempi muoto josta saa sakkoja - lähinnä heittona parempi käyttää säästäen)
19 § Kun teoksen kappale on tekijän suostumuksella ensimmäisen kerran myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu Euroopan talousalueella, kappaleen saa levittää edelleen.
Teoksen kappaleen, joka on tekijän suostumuksella ensimmäisen kerran myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu Euroopan talousalueen ulkopuolella, saa 1 momentin mukaisesti 3 momentissa olevin rajoituksin:
jos luovutettava kappale on yksityisen henkilön omaan käyttöönsä hankkima.
Kimppatilaukset ja tuotteita tuovat liikkeet (Fennica) olisivat vaaravyöhykkeellä. Yliopistojen oppikirjojen kimppatilaukset taitaisivat olla poliittisesti paras vaihtoehto.
Myöhemmin siis on tiedettävä mihin tarkoitukseen kappale on tuotu maahan - ja vaikkapa perintöä lajitellessa onko se tuotu minä vuonna (onko uusi laki voimassa - mutta sama ongelma muidenkin lakien kanssa).
Lakiehdotus ei ole käymässä ammattirikollisuuden kimppuun, vaan pykälien takana siintää toive tästä: http://ned.ucam.org/~sdh31/internet/owe.html
Kun teollisuuden pitäisi pikemminkin tajuta tämä: http://longtail.typepad.com/the_long_tail/2005/08/just_enough_pir.html
Ja Briteissä ovat jopa tajunneetkin: http://www.boingboing.net/2005/08/22/customers_of_new_uk_.html
Olisi hyvä saada jokunen vanhempi ihminen joka ymmärtää asiat, mutta ei ole leimautunut lakia vastustamaan puolelle.
Mukaan yhteystietoja asiantunteviin henkilöihin. Mieleen tulee Jyrki Kasvi (vihreiden kansanedustaja, ajanut asiaa vahvasti) ja Ville Oksanen (effin puheenjohtaja, osaako puhua vakuuttavasti?).
Tekijänoikeuslakia aiotaan uusia järkyttävällä tavalla. Muutokset uhmaavat monen tervettä järkeä mutta ilmeisesti kansanedustajat eivät ole kovin tietoisia siitä, mitä he säätävät.
Esimerkkejä.
Kaikki ovat varmaan kuulleet tietokoneiden tietoturvapäivityksistä ja miten niitä pitäisi asentaa koneisiin säännöllisesti. Jotkin ohjelmat tekevät tämän automaattisesti internetin läpi. Tämä on kuitenkin uuden tekijänoikeuslain myötä laitonta. Ohjelmia ei saa levittää internetissä.
Väliaikaisten kopioiden valmistus ohjelmista on kielletty ilman siihen olevaa lupaa tai tekijän suostumusta. Toisaalta laissa saattaa olla muita poikkeuksia 11 a 1 lisäksi. (ts en ole varma)
Olet onnellisesti säätänyt virustorjuntasi päivittämään itsensä automaattisesti. Olet itseesi tyytyväinen mutta olet rikollinen. Tietokantoja ei nimittäin saa levittää internetissä. Ja virustorjuntahan perustuu juuri tietokantojen käyttöön tunnettujen virusten tunnistamiseen. Sama kuin edellinen.
Olet käynyt lomamatkalla kaukoidässä ja tuonut sieltä jonkin uuden vimpaimen tai ehkä kirjallisuutta tai musiikkia mukanasi. Kaikki sujuu hyvin mutta... Uuden tekijänoikeuslain mukaan olet rikollinen. Olet tuonut maahan ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa tekijänoikeuden alaista materiaalia. Olet rikollinen jos tuot CD:n tuliaiseksi ja sitä ei ole tuotu aikaisemmin tekijänoikeuden haltijan luvalla ETA alueelle. Itsellesi saat tuoda omaan yksityiskäyttöösi levyn.
Haluat antaa CD-levyn serkullesi yo-lahjaksi. Olet kuitenkin rikollinen, koska olet siirtänyt omistusoikeuden ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa toiselle. Lakiviite?
Perustat kirjakaupan, joka tuo maahan arvokkaita kulttuuriteoksia, joita ei muuten tuotaisi maahan ollenkaan. Teoksista tulee menestys ja jokin suuri tuontiliike ostaa maahantuontioikeudet ja pakottaa sinut työttömäksi. Tämä on laillista uuden lain myötä. Ei kait totta.
Keksit kaverisi kanssa uuden tietoturvaa parantavan salakirjoitusmenetelmän esimerkiksi verkkopankkien käyttöön ja jalostat tuotteen markkinoille. Innokkaan vastaanoton sijaan saat ovellesi poliisin. Salakirjoitusmenetelmistä puhuminen organisoidusti on nimittäin laitonta. Näin ei kävisi käytännössä. Sen sijaan jos perustaisit forumin puhumaan vaikkapa uuden sukupolven medioiden salauksista saattaisit hyvinkin joutua vaikeuksiin.
Asiasta äänestettiin jo kerran mutta kansanedustajat eivät näemmä osaa asiaansa ja nyt ainoa mahdollisuus on kumota laki koska siihen ei saa enää esittää muutoksia. Kirjoita siis edustajallesi ja pyydä häntä kumoamaan laki. Periaatteessa suuri valiokunta voi tehdä muutoksia, mutta se on aika epätodennäköistä.